מטרת המחקר היתה לבחון את הקשר בין תזמון הלידה בהשוואה לתקופת הקציר לבין גדילה והתפתחות קוגניטיבית בתחילת החיים באמצעות עוקבה של יילודים מאזורים כפריים בטנזניה.
עוד בעניין דומה
יילודים גויסו למחקר תוך 14 ימים מלידתם והיו במעקב למשך עד 18 חודשים. אנתרופומטריה של הילדים נבדקה מדי שלושה חודשים. הערכת התפתחות בוצעה בסיום תקופת המעקב באמצעות מבחן מלאווי להתפתחות. החוקרים העריכו את הקשר בין תזמון הלידה, בהקשר של גורמי סיכון נוספים, לבין ציונים של מבחן מלאווי להתפתחות וגדילה.
תוצאות המחקר הדגימו כי ילדים שנולדו בחודשים ספטמבר ואוקטובר (טרום-קציר) הדגימו ציונים קוגניטיביים ירודים בגיל 18 חודשים, בהשוואה לאלה שנולדו בחודשים יולי-אוגוסט (-1.05 שינוי בציוני Z של מבחן מלאווי להתפתחות מתוקנן לפי גיל, רווח בר-סמך של 95%, -1.23 ועד -0.86).
מתאם זה נצפה עבור ציוני Z בקטגוריות שפה (-1.67 שינוי בציוני Z של מבחן מלאווי להתפתחות מתוקנן לפי גיל, רווח בר-סמך של 95%, -1.93 ועד -1.4) ומוטוריקה עדינה (-1.67 שינוי בציוני Z של מבחן מלאווי להתפתחות מתוקנן לפי גיל, רווח בר-סמך של 95%, -1.96 ועד -1.38) אך לא עבור מוטוריקה גסה (-0.07 שינוי בציוני Z של מבחן מלאווי להתפתחות מתוקנן לפי גיל, רווח בר-סמך של 95%, -0.23 ועד 0.1) או תפקוד חברתי (-0.07 שינוי בציוני Z של מבחן מלאווי להתפתחות מתוקנן לפי גיל, רווח בר-סמך של 95%, -0.23 ועד 0.1).
תינוקות שנולדו בחודשים ספטמבר-אוקטובר היו ארוכים יותר בלידתם, אך הדגימו ירידה גדולה בציוני Z עבור גדילה במהלך ששת החודשים הראשונים לחיים.
מסקנת החוקרים היתה כי קיים מתאם חזק בין לידה בתחילת העונה שקודמת לעונת הקציר לבין התפתחות קוגניטיבית וגדילה לא מספקים. באם מתאם זה קשור לסביבת היילוד לאחר הלידה ולמצוקת המזון המצוי בעונה זו, התערבות עבור יילודים בתקופת סיכון זו עשויה לשפר תוצאי התפתחות.
מקור:
תגובות אחרונות