דקסמדטומידין ידוע בהגברת השינה והפחתת הדליריום אך עלותו גבוהה והוא דורש ניטור. במחקר פיילוט כפול סמיות ומבוקר אינבו, החוקרים בדקו האם קלונידין (clonidine), חלופה זולה יותר לדקסמדטומידין (dexmedetomidine), יכול לשפר את השינה בחולים לאחר ניתוח ביחידה לטיפול נמרץ?
עוד בעניין דומה
במחקר שממצאיו פורסמו לאחרונה בכתב העת Intensive Care Medicine, החוקרים ביקשו לבדוק את היעילות של קלונידין במינון נמוך ללא טיטרציה, כנגד סליין אינבו, בשיפור איכות השינה בקרב חולים ביחידה לטיפול נמרץ שעברו ניתוחים אלקטיביים.
המחקר נערך בבית חולים אקדמי יחיד, בהשתתפות 83 חולים מבוגרים, כאשר לשלושה לא היו נתונים זמינים, מה שהותיר בסופו של דבר 80 מטופלים לניתוח intention-to-treat (39 קלונידין, 41 אינבו). הגילאים הממוצעים של החולים בשתי הקבוצות היו דומים, 61 ו-59 שנים, וגם מאפיינים ראשוניים אחרים היו דומים.
לחולים ניתנו 0.3 מיקרוגרם/ק"ג/שעה של קלונידין או אינבו בלילה שלאחר הניתוח. התוצא העיקרי היה זמן השינה הכולל שנמדד באמצעות מכשיר אקטיגרפיה או פוטופלטיסמוגרפיה.
מתוצאות המחקר עולה כי חולים שטופלו בקלונידין חוו זמני שינה כוללים ארוכים יותר באופן מובהק בממוצע של 100.8 דקות (רווח בר סמך 95%, 38.2-163.4, p = 0.002) בהשוואה לקבוצת האינבו (497.2 דקות לעומת 396.4 דקות) ודיווחו על איכות שינה כללית טובה יותר. דליריום נצפה רק בחולה אחד לפני עירוי תרופת המחקר, ובאף מטופל בסוף התקופה.
תוצאי הבטיחות היו דומים בין הקבוצות, אם כי ארבעה חולים בקבוצת הקלונידין הפסיקו את התרופה עקב ברדיקרדיה ויתר לחץ דם, שלא הצריכו טיפול נוסף.
החוקרים סיכמו כי בקרב חולים לאחר ניתוח שאושפזו ביחידה לטיפול נמרץ, קלונידין במינון נמוך ללא טיטרציה, בהשוואה לאינבו, שיפר באופן מובהק את משך השינה ואיכותה מבחינה סובייקטיבית.
מקור:
תגובות אחרונות