אונקולוגיית ילדים 18.11.2024

זיהוי ילדים בסיכון לליקוי שמיעה חמור לאחר הקרנת פרוטונים

האם מודל Keilty יכול לחזות במדויק ליקוי שמיעה חמור בילדים שטופלו בהקרנת פרוטונים עבור ממאירות ראש-צוואר או ממאירות של מערכת העצבים המרכזית?

ליקוי שמיעה, בדיקת שמיעה בילדים. אילוסטרציה

במחקר רטרוספקטיבי, החוקרים העריכו מודל חישוב סיכון שפותח תחילה על ידי Keilty et al בשנת 2021. מודל זה מעריך את הסבירות לליקוי שמיעה חמור בילדים חולים שעוברים טיפול בהקרנת פרוטונים. המחקר הנוכחי ביקש להעריך האם מודל זה יכול לחזות במדויק ליקוי שמיעה חמור בחולים ילדים שטופלו בהקרנת פרוטונים עבור ממאירות ראש-צוואר (H&N) או ממאירות של מערכת העצבים המרכזית (CNS).

במחקר שממצאיו פורסמו לאחרונה בכתב העת Radiotherapy and Oncology, החוקרים ביקשו לבדוק את הישימות והדיוק של מודל Keilty על חולים שטופלו בהקרנת פרוטונים מפברואר 2010 עד פברואר 2022, במיוחד אלה עם ממאירות של ראש-צוואר או מערכת העצבים המרכזית.

המחקר בוצע במוסד בודד וכלל 587 חולים בגילאי 18 ומטה שטופלו בהקרנת פרוטונים במהלך התקופה שצוינה. נאספו הנתונים הדרושים למודל Keilty, לרבות גיל המטופל בזמן ההקרנות, הזמן שחלף מאז תום ההקרנות, מנת הקרינה הממוצעת בשבלול האוזן ומינוני כימותרפיה מבוססת פלטינה.

דיוק המודל נבדק לאחר מכן באמצעות התוכנה הסטטיסטית R גרסה 4.3.1, תוך התמקדות ביכולתו להבחין נכון בין מקרים ועד כמה תחזיות המודל תואמות את התוצאות בפועל (כיול מודל).

מתוצאות המחקר עולה כי למודל יש יכולת הבחנה מצוינת, עם ערך חתך אופטימלי של 16% ועם סגוליות ורגישות של 82%. עם זאת, כיול המודל היה פחות משביע רצון כיוון שהוא נטה להעריך יתר על המידה את הסיכון לליקוי שמיעה חמור בהשוואה למה שנצפה קלינית בקבוצה זו. אי התאמה זו יכולה לנבוע מהבדלים בניקוד האירועים וזמן המעקב הקצר יחסית של מחקר זה.

החוקרים סיכמו כי המודל של Keilty et al הראה דיוק טוב בזיהוי חולים בסיכון גבוה או נמוך ללקות שמיעה חמורה. עם זאת, הסיכון בפועל שנצפה היה נמוך ממה שחזה המודל.

מקור:

Gaito S, Hwang E, Thwaites D, Ahern V, Smith E, Whitfield GA, Sitch P, France A, Aznar M. Identifying paediatric patients at risk of severe hearing impairment after treatment for malignancies of the H&N/CNS with proton therapy. Radiother Oncol. 2024 Oct 26:110597. doi: 10.1016/j.radonc.2024.110597. Epub ahead of print. PMID: 39490418.

נושאים קשורים:  טיפול בפרוטונים,  ליקוי שמיעה,  אונקולוגית ילדים,  מודל חיזוי סיכונים,  אימות מודל,  מחקרים
מאמרים נוספים שיעניינו אותך
תגובות
 
האחריות הבלעדית לתוכנן של תגובות שיפורסמו על ידי משתמשי האתר, תחול על המפרסם ועליו בלבד. על המגיבים להימנע מלכלול בתגובות תוכן פוגעני או כל תוכן אחר, שיש בו משום פגיעה או הפרת זכויות של גורם כלשהו